Droogijs (droog ijs reiniging en droogijs stralen)


 1. Droogijs

  Droogijs, ook wel koolzuursneeuw genoemd, is de vaste vorm van vloeibaar kooldioxide. Kooldioxide heeft als chemische formule CO2. Het is een kleur- en reukloos gas dat van nature in de atmosfeer voorkomt. Het is een volledig natuurlijk product. De temperatuur van droogijs is - 79 °C en heeft een enorme koelcapaciteit. Een kilo droogijs levert net zo veel koelcapaciteit als drie kilo waterijs. In tegenstelling tot waterijs laat droogijs na het verdampen geen (natte) sporen na. Het is een ideaal medium om gekoelde producten die getransporteerd moeten worden koel te houden. Ook kan het zeer goed toegepast worden voor reinigingstechnieken. Het droogijs wordt onder andere ook gebruikt in de theatertechniek om een laaghangende nevel te maken. Een belangrijk voordeel is dat het onder de standaarddruk van een vaste vorm direct over gaat in gasvorm (sublimatie). Hierdoor onttrekt het meer warmte aan de omgeving dan wanneer het zou smelten. Na verdamping ontstaat er geen nattigheid. Dat verklaart ook de naam droogijs.
  Hoe wordt het droogijs geproduceerd?
  Kooldioxide, ook wel koolzuur genoemd, kan voorkomen in drie vormen: de gasfase, de vloeistoffase of de vaste vorm. Dit kan veranderd worden door de druk en de temperatuur te wijzigen. Als er warmtetoevoer aanwezig is gaat het droogijs direct over in de gasvorm. Het omzetten van CO2 naar vaste toestand gebeurt in verschillende stappen. Er wordt gasvormige kooldioxide afgekoeld en onder hoge druk gezet zodat het gas vloeibaar wordt. Door de druk te verminderen kan er een deel van de vloeistof verdampen, hiervoor heeft het warmte nodig. Die warmte onttrekt het te verdampen deel uit de rest van de vloeistof, waardoor dit deel verder afkoelt tot het de vaste fase bereikt. Zo ontstaat er zeer koude koolzuursneeuw. Door deze koolzuursneeuw hydraulisch samen te persen verkrijgt men het droogijs. Vervolgens wordt het onder hoge druk geperst tot blokken, pellets of schijven.

  droogijs.jpg

  Wat zijn de specifieke voordelen van droogijs?

  - Droogijs heeft als eigenschap dat het geen zichtbare resten achterlaat tijdens de faseovergang van vast naar gasvormig (sublimeren)
  - Droogijs kan gebruikt worden op plaatsen waar men geen voldoende energievoorraad heeft voor onder andere koelen.
  - De temperatuur van droogijs is - 78 °C . Voedingsmiddelen producten worden dieper ingevroren in vergelijking met (water)ijs en zijn dus langer conserveerbaar.
  - Door het sublimeren wordt er een grote hoeveelheid warmte onttrokken. Droogijs heeft hierdoor een 3 keer zo hoge koelcapaciteit als (water)ijs.
  - Droogijs kan toegepast worden in de entertainment wereld. Rook van een rookmachine verspreid zich door de gehele ruimte. Rook van het droogijs blijft boven de grond hangen en verblind de toeschouwer niet.
  - Met behulp van een droogijs straalmachine, heeft droogijs uitstekende reinigende eigenschappen.
  - Droogijs is milieuvriendelijk, niet giftig, brandbaar of explosief.

  Voor uitgebreidere informatie over droogijs verzoeken wij u contact op te nemen met Rijngas.

   

  Droogijs van topkwaliteit

  Rijngas levert een uitzonderlijk goede kwaliteit droogijs. Om deze kwaliteit te kunnen garanderen dient er een "just in time" productie te zijn, geproduceerd met de meest moderne apparatuur. Na productie moet het ijs op de juiste wijze verpakt worden en tijdig worden afgeleverd bij de gebruiker.

  Voordat gestart kan worden met de verkoop van droogijs, is het in eerste instantie van groot belang dat de gehele keten perfect georganiseerd is. Pas toen we alle facetten van de keten tot in de puntjes georganiseerd hadden, zijn we begonnen met de verkoop. Vanaf het aannemen van de bestelling tot de uiteindelijke aflevering bij de klant, is alles perfect geregeld. Op deze wijze kunnen we topkwaliteit leveren tegen uiterst scherpe prijzen.

  Er is een systeem opgezet met 2 soorten verpakkingen om een efficiënte afhandeling te kunnen realiseren.

   

  Isoleerboxen van 100 kg

  Rijngas produceert voor grootverbruikers in volumes van 100 kg. Een optimale conditionering van het droogijs tijdens transport en opslag is, in deze uit EPP schuim vervaardigde box, gegarandeerd. Speciaal voor droogijs wordt er gebruik gemaakt van dit milieuvriendelijke materiaal met zeer hoge isolatiewaarden. Met een goed sluitende deksel, blijft het droogijs meerdere dagen in zeer goede conditie.

  Vooral voor droogijs stralen zijn deze boxen een prima compromis tussen een zo groot mogelijk volume en flexibiliteit. Bij grote klussen kunnen gemakkelijk een aantal van deze boxen worden meegenomen. Ook in liften zijn de boxen prima mee te nemen.

  De Rijngas isoleerboxen van 100 kg kunnen worden afgehaald bij onze productiefaciliteit in Arnhem. Indien gewenst, kunnen ze echter ook door een gespecialiseerde vervoerder in geheel Nederland afgeleverd worden. Deze boxen worden hergebruikt.

   

  Eénmalige verpakking van 20 kg

  Bij kleinere volumes, maken we gebruik van een kleinverpakking van 20 kg droogijs. Hiervoor worden EPS boxen gebruikt. EPS bestaat voor 98% uit lucht en voor slechts 2% uit vaste stof. Het is erg licht maar heeft een grote stootvastheid waardoor het uitstekend schokabsorberend is. EPS is ongevoelig voor vocht, rotvrij, schimmelbestendig en bestand tegen UV-straling. Dit duurzame materiaal is uitermate hygiënisch, niet schadelijk voor de gezondheid en 100% recyclebaar.

  Ook deze verpakking kan afgehaald worden bij onze productiefaciliteit in Arnhem. Het laten bezorgen behoort tevens tot de mogelijkheden. Het ijs wordt dan verzonden per pakketdienst. De EPS box blijft uw eigendom en gaat dus niet meer retour naar Rijngas.

  Rijngas kan 20 kg droogijs inclusief alle bijkomende kosten in heel Nederland (*) afleveren tegen een prijs van € 59,00 exclusief BTW, € 71,39 inclusief BTW.

  Mocht u op regelmatige basis klein verpakkingen droogijs van Rijngas nodig hebben, dan kunnen er andere prijsafspraken gemaakt worden. Wij informeren u hier graag over.

  (*) Voor de Waddeneilanden en Zeeuws Vlaanderen gelden afwijkende tarieven

   

  Droogijs stralen

  Droogijs stralen is een zeer fraaie techniek waarbij droogijs wordt gebruikt. Deze zeer effectieve reinigingstechniek is een droge, hygiënische, veilige, milieuvriendelijke en efficiënte techniek die, als basis, gebruik maakt van CO2 pellets. De typische en fysische eigenschappen van vaste CO2 maken droogijsstralen tot een interessante reinigingsmethode met een zeer breed toepassingsgebied.

  Hardnekkig vuil van oppervlakken en/of machines kunnen efficiënt worden verwijderd door deze straaltechniek toe te passen. Bakresten, lijmresten, verven, kauwgom, inkt enzovoort zijn zeer lastig om met traditionele reinigingstechnieken te reinigen. Als men hiervoor een chemische methode toepast, vermengt het reinigingsmiddel zich met het te verwijderden vuil. Dit kan problemen opleveren bij het reinigen van machines en onderdelen en bij het afvoeren deze producten.

  Hoe gaat droogijs stralen in zijn werk ?

  Het reinigen met droogijs is een straaltechniek, vergelijkbaar met zandstralen of hogedruk waterstralen. Het straalmiddel bestaat bij droogijsstralen uit vaste CO2 korrels (droogijspellets). De droogijs straalmachine spuit met grote kracht de droogijs pellets tegen het te reinigen oppervlak. Via de persluchtstroom worden de droogijs pellets versneld in de straalslang en vervolgens door het pistool met de straalpijp (ook wel nozzle genoemd) op het te reinigen oppervlak gespoten. De botsingsenergie die vrijkomt zorgt dat de droogijs pellets overgaan in de gasfase. Het volume wordt zo'n 900 maal vergroot. Nadat de droogijs pellets de oppervlaktelaag hebben getroffen, ontstaat er een soort schok. De droogijs pellets zijn zeer koud waardoor de vervuilde laag plots afkoelt en krimpt. Ook ontstaat er een soort micro-explosie op het moment dat de pellets de oppervlakte raken. Deze explosie zorgt ervoor dat de pellets omgezet worden naar gas en door het groter wordende volume wordt er een liftende kracht veroorzaakt die het vuil verwijderd.

  Door een juiste instelling van de druk en het volume aan droogijs kan er breed scala aan reinigingen uitgevoerd worden. Zo is het reinigen van bekleding en meubelen mogelijk, maar kan ook hardnekkig vuil zoals graffiti verwijderd worden.

  reiniging_gebouwen.jpgreiniging_monument.jpg

   


   

   

   

   

   

   

   

Website ontwerp door Haeyn Media | Websites die gevonden worden
Webdesign, Gevonden worden & Web Analytics